صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و سی و سه - ۱۹ فروردین ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و سی و سه - ۱۹ فروردین ۱۴۰۳ - صفحه ۱

امریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، برای قطع کمک‌های تسلیحاتی به تل‌آویو تحت فشارهای داخلی قرار گرفتند

حامیان جنایت صهیونیستی محاصره در خشم عمومی

حسین فاطمی
خبرنگار

 
همان طور که پیش‌تر بیزینس اینسایدر فاش کرده بود که کشورهای اروپایی در نتیجه حمله رژیم صهیونیستی به امدادگران سازمان خیریه موسوم به آشپزخانه مرکزی جهانی، تحت فشار فزاینده برای تعلیق فروش تسلیحات به این رژیم هستند، دیروز یعنی یک روز پس از تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر درباره توقف ارسال و فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی، قانونگذاران و وکلای، امریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس از سران کشورهای خود خواستند ارسال سلاح به تل‌آویو را متوقف کنند.
به گزارش ایرنا به نقل از ‌هاآرتص، یکی از اصلی‌ترین فشارها بر امریکا وارد شده است. در این راستا ۴۰ نفر از قانونگذاران دموکرات کنگره امریکا از رئیس جمهوری این کشور درخواست کردند تا فروش سلاح به رژیم اسرائیل را متوقف کند. این ۴۰ نماینده کنگره امریکا که نام نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان ایالات متحده هم در میان اسامی آنها دیده می‌شود در نامه‌ای از بایدن خواستند تا ضمن متوقف کردن فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی، کمک‌های واشنگتن به این رژیم را مشروط کند. امضای این نامه از سوی نمایندگان دموکرات کنگره امریکا، بویژه پلوسی که یکی از مهم‌ترین دموکرات‌های تاریخ امریکا بوده و برای دهه‌ها مدافع کلیدی روابط امریکا و  اسرائیل محسوب می‌شده است، نشان می‌دهد که جایگاه رژیم صهیونیستی به دلیل اعمال و جنایت‌های وحشیانه ارتش این رژیم در نوار غزه تا چه حد در نزد مردم امریکا و حزب دموکرات این کشور سقوط کرده است.
 به گزارش لیبراسیون، ژان کلود سمویه، رئیس سازمان عفو بین‌الملل در فرانسه نیز در نامه‌ای سرگشاده خطاب به امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نسبت به فوریت تعلیق فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی در مواجهه با خطر نسل‌کشی هشدار داد. در مقابل سباستین لوکورنو، وزیر دفاع فرانسه در ۲۴ ژانویه ۲۰۲۴ تصریح کرده بود که فرانسه تجهیزات نظامی را به سرزمین‌های اشغالی فلسطین صادر می‌کند تا رژیم صهیونیستی بتواند «از دفاع خود اطمینان حاصل کند»، همان طور که ماده ۵۱ منشور سازمان ملل این مجوز را به آن می‌دهد، بدون مشخص کردن ماهیت این انتقال‌ها. با این وجود، این رویه باید با رعایت قوانین و مقررات اساسی جنگ همراه باشد که به وضوح امروزه چنین نیست. رژیم صهیونیستی مرتکب جنایات متعددی علیه فلسطینیان می‌شود و بسیاری از کشورها صادرات نظامی به تل‌آویو را متوقف کرده‌اند.
با این وجود سمویه از رئیس کشور فرانسه خواست اطمینان حاصل کند که «هیچ‌گونه ادوات جنگی، از هر نوع، نتواند برای ارتکاب یا تسهیل جنایات تحت قوانین بین‌المللی استفاده شود.» طبق گفته این سازمان غیردولتی، مقامات رژیم صهیونیستی به عملیات فلسطینی طوفان الاقصی از سوی حماس در ۷ اکتبر، پاسخ نامتناسبی داده‌اند. در کنار درخواست رئیس سازمان عفو بین‌الملل در فرانسه، ۱۱۵ نفر از نمایندگان پارلمان این کشور (فرانسه) هم در نامه‌ای به امانوئل ماکرون نسبت به «نقطه نمادین»، «کشته شدن ۳۳ هزار نفر و شهادت ۱۳ هزار و ۷۵۰ کودک» در نوار غزه هشدار داده و خواستار توقف فوری فروش تسلیحات فرانسه به رژیم صهیونیستی شدند. ماتیلد پانو، عضو حزب چپ «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نقش فرانسه همدستی در یک نسل‌کشی نیست. بلکه ترویج صلح است. به نقل از ب.اف. ام. تی. وی، او به همراه ۱۱۴ نماینده دیگر پارلمان فرانسه در نامه‌ای خطاب به امانوئل مکرون، صراحتاً خواستار توقف فروش تسلیحات فرانسوی به رژیم صهیونیستی شد.
گروهی از وکلای حقوق بشر نیز اعلام کردند درخواستی فوری را علیه دولت آلمان برای توقف صادرات تسلیحات جنگی به رژیم صهیونیستی ارائه داده‌اند و دلایلی را مبنی بر نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی در غزه ذکر کرده‌اند. به گزارش ایسنا، اخیراً دادگاهی در هلند نیز به این کشور دستور داده تا صادرات قطعات جنگده‌ اف-۳۵ را به دلیل نگرانی استفاده از آنها برای حملات علیه اهداف غیرنظامی در نوار غزه که ده‌ها هزار نفر در آن به شهادت رسیده‌اند، مسدود کند. در این بین اگر چه سه قاضی سابق دادگاه عالی انگلیس و بیش از ۶۰۰ وکیل، دانشگاهیان و قاضی ارشد بازنشسته در نامه‌ای به نخست‌وزیر هشدار دادند که دولت بریتانیا با ادامه ارسال سلاح برای رژیم صهیونیستی قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند، اما دیوان عالی انگلیس یک پرونده مبنی بر تعلیق فروش تسلیحات بریتانیا به رژیم صهیونیستی را رد کرد.
 
چه کشورهایی همچنان به رژیم صهیونیستی سلاح می‌دهند؟
در بحبوحه حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه که منجر به شهادت بیش از ۳۱ هزار فلسطینی عمدتاً غیرنظامی شده است، چندین کشور غربی همچنان به صادرات سلاح به رژیم صهیونیستی ادامه می‌دهند. به گزارش ایسنا، تعداد فزاینده‌ای از سازمان‌های بشردوستانه، آژانس‌های سازمان ملل و مقامات اتحادیه اروپا از این کشورها خواسته‌اند که تحویل تسلیحات خود به این رژیم را متوقف کنند. العربیه انگلیسی مروری بر کشورهایی داشته که به‌رغم درخواست‌های فزاینده برای آتش‌بس، به ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی ادامه داده‌اند که شامل انگلیس، امریکا، فرانسه، دانمارک، استرالیا، کانادا و آلمان است.
در این خصوص و بر اساس گزارشی از کمپین علیه تجارت اسلحه، صنعت تسلیحات بریتانیا ۱۵ درصد از اجزای هواپیماهای جنگی رادارگریز «اف-۳۵» را که در حال حاضر در حملات علیه غزه مورد استفاده قرار می‌گیرد، تأمین می‌کند. ارزش قرارداد برای قطعات نیز نزدیک به ۴۲۸ میلیون دلار برآورد شده است. با این حال، طبق گزارش مجلس عوام از فوریه ۲۰۲۴، بخش زیادی از تجهیزات نظامی از طریق مجوزهای صادرات عمومی باز صادر می‌شود. در این گزارش آمده است که این مجوزهای باز- که شامل اجزای «اف-۳۵» است، فاقد شفافیت هستند و امکان صادرات نامحدود تجهیزات و ارزش تجهیزات مشخص شده را بدون نظارت بیشتر فراهم می کنند.
لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجه دانمارک هم در ماه ژانویه اعلام کرد، در مجموع ۱۵ شرکت دانمارکی اجزای جت‌های جنگنده «اف-۳۵» را که در بمباران غزه مورد استفاده قرار گرفتند، تأمین می‌کنند. هفته گذشته، گروهی از سازمان‌های غیردولتی بیانیه‌ای صادر کرده و گفتند که از دولت دانمارک برای پایان دادن به صادرات تسلیحات این کشور نوردیک به رژیم صهیونیستی شکایت خواهند کرد و به این دلیل نگرانی‌هایی در مورد استفاده از این سلاح‌ها برای ارتکاب جنایات جنگی علیه غیرنظامیان در غزه اعلام کردند.
در آلمان نیز نزدیک به ۲۸ درصد از صادرات نظامی رژیم صهیونیستی متعلق به این کشور است. از نوامبر ۲۰۲۳، دولت آلمان صادرات ۳۲۳ میلیون دلاری تجهیزات به این رژیم از جمله ابزارهای سیستم‌های دفاعی و ارتباطات را تأیید کرد. در چند هفته اول پس از آغاز حملات به غزه، آلمان ۱۸۵ درخواست مجوز صادرات اضافی مربوط به تأمین تسلیحات از رژیم صهیونیستی را تأیید کرد. در حالی که آلمان عمدتاً ارسال خودروهای زرهی و تجهیزات حفاظتی برای سربازان به این رژیم را تأیید کرده است، گزارشی در مجله اشپیگل در ماه ژانویه اعلام کرد که دولت در حال بررسی و برنامه‌ریزی برای تأیید محموله مهمات تانک حساس درخواستی تل‌آویو است.بر اساس داده‌های وزارت دفاع فرانسه، پاریس در ۱۰ سال گذشته بیش از ۲۲۶ میلیون دلار تجهیزات نظامی به رژیم صهیونیستی فروخته است. سباستین لکورنو، وزیر دفاع فرانسه گفت که این کشور بیشتر از اسرائیل حمایت نظامی می‌کند. البته درخواست‌های فزاینده‌ای در فرانسه برای توقف حمایت تسلیحاتی از رژیم صهیونیستی وجود دارد. اعضای حزب چپ‌گرا از «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه خواستند فروش تسلیحات به تل‌آویو را متوقف کند و در مورد آنچه فروخته می‌شود شفافیت ایجاد کند.
از زمان طوفان‌الاقصی در هفتم اکتبر، دولت «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا حداقل ۲۱ میلیون دلار مجوز جدید برای صادرات نظامی به رژیم صهیونیستی صادر کرده است. بر اساس شکایتی که در ماه مارس توسط وکلای کانادایی حقوق بین‌الملل، سازمان فلسطینی الحق و چهار نفر ارائه شده،  ارزش چنین مجوزهایی بیش از مقدار مجاز در سال گذشته است. دولت ترودو به دلیل ادامه فروش تسلیحات این کشور به رژیم صهیونیستی مورد انتقاد قرار گرفته است.
در استرالیا هم دولت کانبرا طی 5 سال گذشته ۱۳ میلیون دلار تسلیحات و مهمات به رژیم صهیونیستی ارائه کرده که از این میان ۲.۳ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ است. شبکه خبری استرالیایی ای‌بی‌سی در ماه ژانویه گزارش داد که دولت استرالیا عمداً در رسیدگی به درخواست‌های اسلحه از سوی تل‌آویو «آهسته پیش می‌رود» زیرا نگرانی‌ها در مورد افزایش تعداد تلفات غیرنظامی در غزه افزایش یافته است.
در این بین مهم‌ترین و جدی‌ترین حامی تسلیحاتی اشغالگران، امریکاست که فقط در یک مورد، فروش فعال نظامی واشنگتن به تل‌آویو در اکتبر ۲۰۲۳، ۲۳.۸ میلیارد دلار بود. بر اساس گزارش‌های وال استریت ژورنال، از زمانی که اسرائیل حملات علیه غزه را آغاز کرد، ایالات متحده ۲۵۳.۵ میلیون دلار دیگر سلاح به این رژیم فروخته که شامل بیش از 5 هزار بمب MK-۸۴ به وزن ۲۰۰۰ پوند است. گزارش شده که ایالات متحده از آغاز جنگ غزه بیش از یکصد نوع تسلیحات از جمله هزاران بمب به این رژیم فروخته است، اما این تحویل بدون نظارت کنگره بوده زیرا هر معامله کمتر از مقدار دلاری بود که نیاز به تأییدیه داشت.

 

خبر پلاس
از نشست جلسه شورای امنیت درباره غزه تا فشار بایدن به دوحه و قاهره

همزمان با روز جهانی قدس، شورای امنیت سازمان ملل درباره اوضاع مردم غزه و ادامه حملات رژیم صهیونیستی به غزه تشکیل جلسه داد. در این نشست بیشتر اعضای شورای امنیت بار دیگر با محکوم کردن ادامه یافتن جنایات و قتل‌عام رژیم صهیونیستی در غزه، خواستار اجرای قطعنامه اخیر آتش‌بس در غزه شدند. همچنین کشورهای عربی در سازمان ملل روز جمعه از شورای امنیت خواستند تا با استناد به فصل ۷ منشور سازمان ملل، اسرائیل را مجبور به اجرای آتش‌بس فوری در غزه کنند. «واسیلی نبنزیا»، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل هم در جریان نشست شورای امنیت طی سخنانی نسبت به بی‌توجهی رژیم صهیونیستی به قطعنامه آتش‌بس در نوار غزه و ادامه حملات وحشیانه به این باریکه به‌‌رغم تصویب چنین قطعنامه‌ای انتقاد کرد.به موازات نشست شورای امنیت، آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام ارشد دولت امریکا گزارش داد، جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا روز جمعه در پیام‌هایی به سران مصر و قطر از آنها خواست تا بر حماس برای انعقاد قرارداد تبادل اسیران با رژیم صهیونیستی فشار بیاورند. به گزارش ایسنا، یک مقام امریکایی گفت، بیل برنز، رئیس سیا، ریاست هیأت امریکایی در مذاکرات قاهره را بر عهده خواهد داشت. این مقام ارشد دولت بایدن گفت، رئیس‌جمهور امریکا دو پیام به عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر و تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در خصوص مذاکرات تبادل اسیران ارسال کرده و از آنها خواسته است که از حماس تعهد بگیرند تا با توافق موافقت کرده و به آن پایبند باشند.

 


 

جستجو
آرشیو تاریخی