صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و هجده - ۱۶ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و هجده - ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۳

امیرعبداللهیان در نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی تأکید کرد

حمله رژیم صهیونیستی به رفح با چراغ سبز امریکاست

 حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز گذشته برای شرکت در دومین نشست وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری اسلامی راهی جده شد و در بدو ورود با «فیصل فرحان»، همتای سعودی خود دیدار و گفت‌و‌گو کرد.امیرعبداللهیان در این دیدار با تأکید بر موضع مشترک تهران و ریاض در ضرورت حمایت از فلسطین خواستار برداشتن گام‌های مؤثر برای حمایت از فلسطین و پایان نسل‌کشی فلسطینیان شد.
دومین نشست اضطراری شورای وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در حالی روز گذشته به درخواست ایران و شمار دیگری از کشورهای عضو با هدف بررسی وضعیت بحرانی غزه به میزبانی «جده» برگزار شد که رئیس جمهور ایران در سفر اخیر خود به الجزایر خواستار قطع روابط تجاری و اقتصادی با رژیم صهیونیستی به عنوان راهکاری عملی برای توقف جنایتگری صهیونیست‌ها شد و بر لزوم تقویت همکاری‌ها جهت ایجاد بازدارندگی در مقابل رژیم صهیونسیتی تأکید کرد. این دومین نشست اضطراری وزرای سازمان همکاری‌ اسلامی است که چندماه پس از نشست سران کشورهای عضو این سازمان برگزار شد؛ نشستی که در پایان آن بیانیه‌ای ۲۰ بندی منتشر و در آن از کشورهای عضو خواسته شد که تمام اقدامات دیپلماتیک، حقوقی و بازدارنده ممکن و مؤثر را برای توقف جنایات ضد بشری اسرائیل اتخاذ کنند. سید ابراهیم رئیسی در پیشنهاد 10 محوری جمهوری اسلامی درآن نشست، درخواست توقف کشتار مردم غزه و پایان حملات کور علیه غیرنظامیان، رفع کامل محاصره انسانی غزه و شناسایی ارتش رژیم صهیونیستی به عنوان یک سازمان تروریستی را مطرح کرد.

دیدار با «بن فرحان»
امیرعبداللهیان در دیدار با همتای سعودی خود از قبول پیشنهاد ایران برای برگزاری این اجلاس فوق‌العاده و حمایت از آن و نیز میزبانی نشست ویژه فلسطین در مقر دبیرخانه سازمان تشکر کرد و اهمیت اتخاذ موضع منسجم و قوی در اجلاس در حمایت از فلسطین و تلاش مؤثر برای پایان دادن به جنایت جنگی علیه فلسطینیان را مورد تأکید قرار داد. وزیر امور خارجه ایران با اشاره به موضع مشترک تهران و ریاض در ضرورت حمایت از فلسطین، گفت «انتطار ما آن است‌ که‌ در این اجلاس علاوه بر مواضع مشترک، گام‌های مؤثر برای حمایت از فلسطین و پایان نسل‌کشی فلسطینیان برداشته شود. وی از روند همکاری‌های دو کشور نیز ابراز خرسندی و با طرح برخی موضوعات و اولویت‌های مشترک همکاری، برای پیشبرد این روند ابراز آمادگی کرد.» امیرعبداللهیان تقویت روابط اقتصادی و تجاری و تسهیل فعالیت‌های تجار را یکی از اولویت‌های مهم دانست و گفت: «لازم است همسو با روند رو به رشد روابط سیاسی، زمینه‌های تقویت این بخش از همکاری‌های دوجانبه را تسهیل کنیم.»

ابراز رضایت مقام سعودی از روند رابطه با تهران
وزیر خارجه عربستان نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار با اشاره به وضعیت سخت فلسطین و شرایط اسفناک انسانی در غزه، بر اهمیت اجلاس جده در مسیر تداوم تلاش‌ها برای پایان جنگ علیه فلسطین تأکید کرد. «فیصل بن فرحان» اهمیت تلاش‌های دسته‌جمعی کشورهای اسلامی چه در سازمان همکاری اسلامی و چه در مجامع بین‌المللی از جمله سازمان ملل را مورد تأکید قرار داد. او از روند روابط دو کشور نیز ابراز خرسندی و بر اراده عربستان برای برداشتن گام‌های جدید در مسیر پیشبرد روابط تأکید کرد. طرفین با طرح برخی موضوعات مورد اهتمام در حوزه روابط دوجانبه، نسبت به تلاش مشترک برای تحقق برنامه‌ها و اهداف مشترک توافق کردند. دیپلمات‌های عالی‌رتبه ایران و عربستان همچنین سلام‌ ‌متقابل رؤسای دو کشور را ابلاغ کردند.
امیرعبداللهیان علاوه بر همتای سعودی با دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز در حاشیه نشست روز گذشته دیدار و تبادل نظر کرد.

بزرگ‌ترین سازمان دولتی فرامنطقه‌ای
وزرای خارجه کشوهای عضو سازمان همکاری اسلامی در حالی برای دومین بار از زمان آغاز بحران غزه دور هم جمع می‌شوند که پیشتر انتظار می‌رفت این نهاد بزرگ همکاری که بعد از سازمان ملل متحد، بزرگ‌ترین سازمان دولتی فرامنطقه‌ای به شمار می‌رود و 57 عضو از کشورهای اسلامی از چهار قاره را شامل می‌شود، مواجهه مؤثری برای دست‌اندازی در روند اقدامات خونین اسرائیل علیه مردم بی‌دفاع فلسطین داشته باشد. چه فلسفه وجودی تشکیل این سازمان، تلاش برای بازتاب صدای جمعی ملت‌ها و کشورهای مسلمان بود که در پی شکست مردم فلسطین در جنگ شش روزه (1967) از رژیم اشغالگر فلسطین اهمیتی مضاعف پیدا کرده بود. این شکست سبب شد برای نخستین بار رهبران دولت‌های اسلامی در سال ۱۹۶۹ گام‌های مهمی برای تمرکز بر موضوعات مشترک جهان اسلام بردارند. این چنین بود که در این سال، رهبران جهان اسلام به دعوت ملک حسن، پادشاه وقت مراکش در شهر «رباط» گردهم آمدند و ضمن اعلام خبر تشکیل موجودیت سازمان همکاری اسلامی، آزادسازی بیت المقدس و مسجد الاقصی از اشغال اسرائیل را در زمره اهداف اساسی خود قرار دادند. اما این در حالی بود که به تدریج با شتاب گرفتن روند تحولات جهانی و تغییر مناسبات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و ظهور اتحادها و همپیمانی‌های سیال سیاسی و پررنگ شدن الگوی همکاری‌های اقتصادی میان کشورهای عربی-اسلامی، نحوه تعامل و کنشگری بسیاری از کشورهای مهم این سازمان دستخوش تغییر شد و متناسب با مناسبات بین‌المللی تغییر کرد. ذیل چنین تحولاتی بود که با وجود ابعاد گسترده و جنایتکارانه اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی، اقدامی عملی همپای این بحران در دستور کار کشورهای اسلامی قرار نگرفته است. چه وجود تعاملات اقتصادی و سیاسی پشت پرده میان برخی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی که تا سطح عادی‌سازی رسمی رابطه هم پیش رفته، مانع آن شده راهکارهای در دست بررسی کشورهایی همچون جمهوری اسلامی برای توقف فوری جنگ جاری غزه و حل و فصل دیپلماتیک مناقشه اعراب- اسرائیلی راه به جایی ببرد.
نشست روز گذشته «جده» همزمان با شتاب گرفتن حملات نظامی تل آویو در باریکه غزه و آغاز دور جدیدی از حملات به جنوب لبنان برگزار شد. در حالی که بنا به اعلام منابع خبری شمار کشته‌شدگان در این باریکه از زمان شروع جنگ از ۳۰ هزار نفر فراتر رفته است، چند روز پیش، بیش از 100 نفر در شمال غزه زمانی که برای گرفتن غذا اطراف کامیون‌های امداد جمع شده بودند، به شهادت رسیدند. در همین راستا امدادرسانی به شمال غزه در وخیم‌ترین وضعیت ممکن قرار دارد و ناظران سازمان ملل اعلام کرده‌اند که امدادرسانی به آن منطقه تقریباً ناممکن شده است.

جستجو
آرشیو تاریخی