بیش از ۳۷ هزار تن گوشت مرغ و تخممرغ مازاد از تولیدکنندگان خرید حمایتی شد
تأمین ذخیره استراتژیک گوشت مرغ توسط دولت
گروه اقتصادی/ محسن سلامی مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور اعلام کرد در پی دستور وزیر جهاد کشاورزی بهمنظور حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان داخلی، تاکنون بیش از ۳۷هزار تن گوشت مرغ و تخممرغ مازاد از تولیدکنندگان خریداری شد که از این میزان خرید حمایتی، بیش از ۳۵هزار تن گوشت مرغ و حدود ۲۵۰۰تن تخممرغ مازاد از واحدهای تولید داخلی خریداری و ذخیرهسازی شده تا در صورت نیاز برای تنظیم بازار عرضه شود.
تعیین نرخ خرید حمایتی گوشت مرغ و تخممرغ مازاد توسط کمیتههای استانی با توجه به شرایط هر استان انجام میشود و شرکت پشتیبانی امور دام کشور این برنامه را بهمنظور ذخیرهسازی مطمئن گوشت مرغ و تخممرغ در کشور انجام داده است تا در صورت نیاز و با دستور و ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی برای متعادلسازی به بازار تزریق شود. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی اکنون سالانه بین ۲.۵ تا ۲.۷میلیون تن گوشت مرغ و بیش از یک میلیون تن تخممرغ تولید و به بازار عرضه میشود. در این راستا پیش از این وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرده بود برای حمایت از تولید، تسهیلات سرمایه در گردش به دامداران و مرغداران ارائه و مرغ مازاد تولیدکنندگان توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور هم خریداری شود تا تولیدکنندگان نگرانی بابت تولید خود نداشته باشند.
وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ اقداماتی را در دستور کار خود قرار داد که تصویب ۲۰هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزانقیمت برای تولیدکنندگان، خرید قراردادی مرغ پس از 45روز و پاسخ به نگرانی تولیدکنندگان مرغ و طیور، پیشخرید جوجهریزی توسط مرغداران، رفع محدودیتهای صادراتی شامل عوارض صادراتی مرغ، تخممرغ و صادرات مازاد تولید به بازار دیگر کشورها، از جمله اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از تولیدکنندگان محسوب میشود.
حمایت دولت برای تداوم فعالیت مرغداران
رضا مبصری، دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ در گفتوگو با «ایران» در تشریح اقدام دولت در خرید حمایتی از تولیدکنندگان مرغ و طیور گفت: بعد از مردمیسازی یارانهها و اصلاح تخصیص ارز 4200تومانی، هزینههای تولید افزایش پیدا کرد و نسبت مداخله نهادهها و خوراک دام با تولید به 70درصد رسید. تا پیش از اصلاح ارز 4200تومانی، قیمت خوراک مرغ برای تولیدکنندگان به 5200تومان در هر کیلو میرسید ولی حالا به 18500تومان رسیده است. در این شرایط با مداخله 70درصدی برای هزینههای تمامشده، افزایش قیمت مرغ مسأله دور از ذهنی نیست.
وی ادامه داد: بعد از حذف ارز ترجیحی، میزان مصرف مرغ در بازار کاهش پیدا کرد و تولیدکنندگان هم مجبور شدند طی 50روز اخیر مرغ را زیر قیمت مصوب به فروش برسانند. وزارت جهاد کشاورزی باید مکانیسمی را برای تداوم فعالیت تولیدکنندگان به کار میگرفت تا آنها در چرخه تولید باقی بمانند. به همین منظور دولت اقدام به خرید تضمینی از تولیدکنندگان کرد و به آنها این اطمینان را داد که در صورت عدم خرید محصول توسط خریداران، مرغ را با قیمت کف بازار از آنها خریداری میکند.
مبصری با اشاره به اینکه در میزان ذخیره استراتژیک برای تأمین گوشت مرغ تعیین شده است، افزود: تعریف میزان ذخیره استراتژیک با هدف جلوگیری از بروز اختلال و مشکل در بازارها و مانعی در جهت افزایش قیمتها است. دولت با خرید حمایتی به دو هدف خود که پشتیبانی از تولیدکنندگان و تأمین ذخایر استراتژیک در کشور بود، دست پیدا کرد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ با اشاره به تفاوت قیمت خرید مرغ در هر استان گفت: کمیتهای در هر استان مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، نماینده اداره تعزیرات حکومتی استان، نماینده تولیدکنندگان و رئیس پشتیبانی استان تشکیل شده که قیمتگذاری مرغ در استان را دراختیار دارند. بعضی از استانها مانند گلستان بیشتر از نیاز خود مرغ تولید میکنند و مازاد آن را به استان تهران میفرستند. بنابراین با توجه به اقتضای عرضه و تقاضا در هر استان، کف قیمت تأیید میشود.
مبصری ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت نسبی گوشت مرغ و نزدیک شدن به قیمتهای مصوب ستاد تنظیم بازار، اکنون وزارت جهاد کشاورزی خرید حمایتی را منوط به سویه آرین کرده است.
وی با اشاره به وضعیت صادرات مرغ در هفتههای اخیر گفت: نرخ صادرات مرغ با توجه به قیمتهای داخلی تعیین میشود و حالا با توجه به بالا رفتن نسبی قیمتها در داخل، صادرات مرغ توجیه اقتصادی کمتری دارد. اکنون آمار دقیق صادرات مرغ از کشور در گمرکات وجود ندارد ولی در شرایط فعلی به نظر میرسد صادرات کشش کمتری پیدا کرده است.
در گفتوگوی مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی با «ایران» مطرح شد
ارزآوری ۵30میلیون دلاری صادرات میوههای گرمسیری
امین محمودی
خبرنگار
تولید و صادرات میوه طی سالیان اخیر با افزایش محسوسی روبهرو بوده است به طوری که با وجود وقوع خشکسالی در کشور، همچنان تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری از رشد محسوسی برخوردار بوده و انتظار میرود در سالجاری بیش از 9 میلیون و 300 هزار تن محصول در سراسر کشور تولید شود که علاوه بر تأمین بازار داخلی، بخشی از این محصول میتواند صادر شود و ارزآوری قابل توجهی برای کشورمان داشته باشد.
آمارهای وزارت جهاد کشاورزی نشان میدهد، میزان تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری از سال 93 تاکنون با رشد 45 درصدی روبهرو بوده به طوری که تولید آن از 6 میلیون و 432 هزار تن در سال 93 به 9 میلیون و 300 هزار تن در سالجاری رسیده است. از طرف دیگر طی پنج سال گذشته صادرات این محصول نیز با رشد 82 درصدی روبهرو شده به طوری که صادرات آن از 412 هزار تن در سال 96 به 748 هزار تن در سال گذشته رسیده است.
زهرا جلیلیمقدم، مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با «ایران» گفت: تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری در کشور با افزایش قابلتوجهی روبهرو بوده است، به طوری که انتظار میرود تولید این محصولات در سال جاری به 9میلیون و 300هزار تن برسد این در حالی است که در سال گذشته بالغ بر 9میلیون تن محصول در کشور تولید شد.
مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: این میزان تولید در قیاس با 8سال پیش نشاندهنده رشد 45درصدی تولید میوههای گرمسیری در کشور است.
جلیلیمقدم اظهار کرد: خرما، مرکبات، انار، انجیر، کیوی، انبه، موز، آناناس و نارگیل جزو میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری محسوب میشوند که طی سالیان گذشته تولید هر کدام از این محصولات در سراسر کشور با توجه به اقلیم هر منطقه از رشد قابلتوجهی برخوردار بوده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در بین میوههای نیمهگرمسیری بیشترین تولید مربوط به مرکبات و سپس خرما است و بعد از این محصولات، انار و کیوی در رتبههای بعدی قرار دارند.
این مقام مسئول در ادامه تصریح کرد: صادرات این محصولات در سال گذشته بالغ بر ۷۴۸هزار تن بوده که ارزش آن ۵30میلیون دلار برآورد شده، البته این میزان نسبت به سال گذشته به لحاظ ارزشی افزایش داشته است.
مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: ایران در تولید خرما رتبه سوم، انار رتبه اول، انجیر رتبه پنجم و در تولید کیوی رتبه چهارم را در جهان به خود اختصاص داده است.
وی افزود: اصلاح و بازسازی باغات در بهبود کمی و کیفی محصول مؤثر خواهد بود و تولید محصول با کیفیت و مطابق استانداردهای روز دنیا موجب افزایش صادرات خواهد شد.
جلیلیمقدم تصریح کرد: تولید میوههای نیمهگرمسیری در گلخانه و محیطهای کنترل شده با اجرای سایبان در باغهای میوههای نیمهگرمسیری به منظور افزایش بهرهوری آب و سایر نهادهها در حال اجرا است. این مقام مسئول در خصوص اهداف و برنامههای دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری نیز گفت: برنامهریزی برای تولید نهال سالم و گواهی شده، اصلاح و احیای باغهای میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری، بهبود کیفیت تولید میوهها، برنامهریزی برای کاهش تنشهای زنده و غیرزنده در تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری، برنامهریزی برای افزایش بهرهوری در تولید میوهها، حمایت از تولید محصول سالم و ارگانیک به منظور دستیابی به امنیت غذایی و توسعه صادرات، استانداردسازی میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری و برنامه نظارت بر تولید به منظور حمایت از عرضه و تقاضا و کنترل بازار از مهمترین برنامههای این دفتر است.
جلیلیمقدم در پایان با بیان این که تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری در دو سال گذشته با مشکلاتی از جمله وقوع خشکسالی روبهرو بوده است، خاطرنشان کرد: با این حال بهدلیل شیوع بیماری کرونا در سراسر جهان، بازارهای صادراتی این میوهها با رشد محسوسی روبهرو بودند به طوری که در سال گذشته 748 هزار تن میوه گرمسیری و نیمهگرمسیری به کشورهای همسایه و اروپایی صادر شد.